maanantai 2. helmikuuta 2015

Markku Karpio: Selviytymispeli

Viime vuonna ilmestynyt Selviytymispeli edustaa realismia tai dystopiaa, genrestä on vaikea olla aivan varma tai ainakin se varmuus voi omassa mielessä elää päivittäin uutisvirtaa selatessa. Poikien tausta on niin lähellä sitä minkä me tunnemme, että sitä lähinnä vain toivoo, ettei tämä kaikki ole todellisuutta jo nyt.

Maailmanlaajuinen konepajakonserni Korpi Manufacturing Oy oli vähäisen Korpisalon taajaman elinmahdollisuuksien taustalla niin, että rikkautta tai ainakin hyvinvointia oli vielä äskettäin kaikilla. Selviytymispelissä ollaan yhteiskunnallisen muutoksen tilanteen siinä kohdassa, jossa Korpi on vienyt loppuun YT:t ja irtisanonut melkein kaikki: ”Potk! Ja fiuu : siellä lensivät kaaressa Jontun ja Simpan ja Tolkun ja Kalsarin isäukot ja muutamien äiditkin kuin savikiekot ampumaradalla.”
Nuorten elämässä jakaudutaan niihin, jotka voivat ja niihin, jotka eivät voi. Niihin, joilla on ja niihin, joilla ei ole. Poikien suhteet ovat kireät ja jännitteiset, valtasuhteet liittyvät yhteisön taloudelliseen romahdukseen.  Selviytymispelin pakkashelvetissä ollaan partioleirillä, jossa selviytyminen ei ratkea rahalla.  

Kenelle suosittelisin? Välillä uskomaton mutta jännittävä selviytymistarina, ja kirjailijan teksti on tarkkaa ja koreilematonta. Ellei mukana olisi hieman konstikkaasti käsitettävä ulkopuolisen tarkkailijan Oskun näkökulma, laittaisin kirjan nuortenosaston ”aloita vaikka näistä”- pöydälle.  


Karpio, Markku: Selviytymispeli. Tammi 2014.    Etsi kirjastosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti